SURFVECKAN

Torsdag 23 februari:
surfvinterns sista(?) suck

Den officiella våren är fortfarande (minst) en vecka bort, men de senaste dagarna har det i alla fall funnits tecken på att din mögliga 6/4 snart kan hängas in i garderobens mörkaste hörn. Förra helgen rapporterade lyriska besökare om "helt vindstilla mellan seten" i söder och tisdagens session här hemma skedde inledningsvis utan huva (tills fyra raka vurpor påminde om att det fortfarande är februari och vattnet är fyra grader varmt/kallt). 
Helgen, framförallt lördag, ser riktigt lovande ut om du befinner dig på någon av landmassorna i eller intill östersjön, medans västkusten ser dock ut att få en lugnare helg och kommande vecka. Lycka till med vågjakten!

VECKANS VÅGOR

Det stökiga shorebreaket på Instagramstranden består ju till stor del av vitvatten som till varje pris måste duckas under. Här är några korta ögonblick jag hittade när jag till slut, med maxpuls och spaghettitummar, tog mig ut till lugnet på utsidan.


På tredje plats, den här vänstern som aldrig tar slut i Pichelemu, Chile. Två cutbacks, tre hang-fives – och fyrahundra meters paddling tillbaka ut till line-up.

Och från en kustremsa på södra halvklotet till en annan: På andra plats hittar vi den här smygtuben från mitt och många andra svenskars första möte med australisk perfektion – The Pass i Byron Bay.

Byron är bra, men Barra är bättre. Bäst den här veckan var helt klart den här högern från den numera välkända mexikanska pointen. Den ser ut som en mjuk, grön barnbacke på utsidan men avslutas som en kolsvart vertikal vuxenvägg på insidan:

Från digitala vågor till analoga toner och...

VECKANS VAX

Ljudvågorna som vibrerat mest frekvent den senaste tiden kommer från konstnären, ölbryggaren och låtsnickraren Jake Longsteath och hans musikprojekt Mountain Brews

Före surfet rekommenderas skivans öppningsspår, som för enkelhetens skull heter exakt samma sak som både skivan,  bandet... och ölet: Mountain Brews

Och efter surfet, när du är lite frusen, passar det kanske bättre att värma sig med en rejäl portion av the Sweet Chili Heat

SPORT

I surfsportens värld rörde sig WSL-cirkusen lite österut från Pipe till det andra stoppet på Sunset Beach

Tävlingens utropstecken:

!!! Från 3.5 poäng totalt i första heatet, via den trista förlorarrundan – och ända till finalen. Caroline Gnarks tävling gick nog inte helt enligt plan, men ändå helt enligt plan, om planen innebar en finalplats, och det gör väl oftast planer? Marks slog i botten innan hon studsade hela vägen till toppen och detta var kanske start/vändpunkten för hela hennes säsong(er)? Occy-kopian från Melbourne Beach ligger femma på rankningen och kan mycket väl hålla sig topp-5 fram till Trestles. 

!!! Felipe Toledo lasercarvear sig redan mot en chans på att upprepa sin mästarsäsong från 2022. Sunsetsponsorns allra största namn trivdes när vågorna inte var som allra störst, och reser till Portugal hack-i-häl på Jack-attack. Efter det här stoppet känns det som bara en skada (eller ett monsterswell) kan stoppa Toledo och hans 23-litersbrädor från att ta hem hela 2023.


Tävlingens frågetecken:

??? Hade något enda fantasylag tagit med Molly Picklum som ett av sina Picks(!) för Sunset? Jag hade det definitivt inte men kommer inte göra om misstaget igen. Kanske var det också på grund av missar som denna som mitt gäng fortfarande sladdar på nedre 30000-halvan av fantasitabellen...

??? Brasilien dominerar totalt på rankingen just nu, hälften av surfarna på topp-10 är gröngula – men Gabriel Medina är inte längre ens näst bäst i brasseklassen. Kvartetten Filipe, Joao, Caio och Miguel ligger alla före Medina och man frågar sig om  Den Stora Comebacken är över redan innan den knappt har börjat, eller är det bara gamla vanliga Gabriel som vaknar först efter halva säsongen har gått? Hursomhelst behövs nog ett riktigt bra resultat på Supertubos om inte den där streckade cut-linjen ska börja irritera Gabby i ögonvrån...


Veckans citat:

”Wow. A hundred is... a lot”
(Kanoa Igarashi, nu med 100 surfade heat på WSL, lär sig räkna i direktsändning).


Veckans tiopoängare:

Surf i "vår"solen utan huva.


Veckans wipeout:

Fyra på rad – utan huva.


Veckans ord:

Spaghettitumme


Det här var allt för denna gången. Nästa vecka ses vi igen på JojTojben. Tills dess: ha det braaaa…


//David